Southern Thailand part II

kepada yang baru sampai, selamat datang!! hehe yang belum baca part I, baca dekat sini.

 

23 DISEMBER 2015

IMG-20151225-WA0026

Selepas urusan imigresen selesai, bermulalah perjalanan ke Yala. Mula-mula, acah2 je semangat nak tidur. Urghh, fail lagi. Jalan dia punyalah bengkang-bengkok, kalah Bukit Putus. Nampaklah kehidupan masyarakat Muslim Thai kat sana daif. Alhamdulillah, kita dekat sini beruntung maka bersyukurlah rakan-rakan sekalian. Lagi satu, orang Thai ni sanjung betul Raja diorang. Everywhere akan ada potret/gambar Raja Bhumibol dengan permaisuri Thailand. In fact, Raja Bhumibol tu dah hampir 80 tahun memerintah Thailand & dia sangat berkuasa dekat sana. Siap ada undang-undang yang melarang kerabat diraja diorang dihina. Even ke anak cucu cicit dengan binatang peliharaan :’) Tapi bila difikirkan balik, relevan lah jugak undang-undang tu since Thailand kan tak pernah dijajah langsung. So yeah, hats off to their king & monarchy system.

IMG-20151225-WA0023

Jalan raya dekat sini not bad. Jalan berturap tapi checkpoints everywhere. Some checkpoints ada tentera berkawal, some don’t have. Macam main game pun ada time lalu checkpoint tu. Hahaha k. Perjalanan ke Yala ambil masa 3 jam and bila dah sampai tu, ya Allah lega betul. Takde dah ke kiri kanan time selekoh T_T

Malang tak berbau..

Ingatkan majlis berlangsung keesokan harinya so sempatlah nak rehat, mandi, tidur semua. Tetiba pihak sana nak cepat-cepat pulak. And guess who got left out? My family’s car :’) Lambat 10 minit je pun….Dengan taktahu mana tempat majlis and takde nombor locals. Time tu rasa useless gila. Marah and frustrated.

Nak dijadikan cerita, kakak aku pergi call pakcik guna telepon orang sana. Dapat directions semua and rasa determined nak pergi sendiri. Optimis nak catch up pakcik aku yang tengah otw ke majlis tu.

2 jam kemudian,

IMG-20151224-WA0005

NARATHIWAT 10KM

Semua dah semangat sebab dah sampai destinasi. Narathiwat yaww!! Kawasan berbahaya dekat Thailand kot. Bila dah masuk bandar Narathiwat, berhenti dekat kedai buah ke apatah, sebab nak tanya directions ke Pejabat Agama Narathiwat. Then, directions semua dah settle and berjaya jugak sampai ke pejabat agama. Time kitaorang sampai, suram tempat tu. Takde sesiapa pun T_T WHERE’S EVERYONE?! Dahlah time tu Maghrib. Semua dah letih and decide untuk balik. what a mess. that’s it. no more wasting time dekat situ. Before balik, kitaorang round kejap area bandar Narathiwat sebab nak cari kedai makan. Then, baru sedar yang bandarΒ ni dekat tepi laut. So, quite windy πŸ™‚

Not bad nightlife dia. It’s like pekan Kuala Pilah la. Quite peaceful alhamdulillah. Finally, jumpa makanan yeay!! Beli roti bakar and then makan malam dekat ada satu restoran ni. Makan apa? Duhh, Thai food obviously πŸ˜€

Dalam pukul 8 malam, gerak balik ke guesthouse dekat Yala. Btw, Yala-Narathiwat jarak dia macam Seremban-Kajang ikut jalan lama. Jalan gelap-gelita and heck, no signs of car at all. Semua orang dalam kereta berjaga-jaga, takut terlupa simpang mana nak masuk. Time ni, baru terasa betapa pentingnya untuk ingat jalan. No Waze, no maps, nothing. Only bersandarkan kepada instincts. Dahlah lalu kebun getah. Pastu, ada tentera tahan kitaorang dekat checkpoint, tanya apatah. Alhamdulillah, dia kasi jalan. Perghh, lega rasa. Alhamdulillah, dapat cari jalan balik ke guesthouse. Selamat perjalanan pergi balik. Tapi rasa kesal & frustrated sebab ditinggalkan. Nevertheless, it was a good experience. Tapi, cukuplah pergi sekali seumur hidup hehe taknak dah pergi situ.

Saf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s